Verkeersongevallen

Wat nu?

U heeft letsel opgelopen of uw dierbare is overleden door een verkeersongeval. Wat nu? Als het verkeersongeval is veroorzaakt door iemand anders, dan is die persoon daar voor aansprakelijk te houden. U moet die persoon dan eerst aansprakelijk stellen en vragen om een schadevergoeding.

In principe is iedereen tegen verkeersaansprakelijkheid verzekerd. Degene die aansprakelijk wordt gesteld, kan dan zijn verzekeraar inlichten. Die verzekeraar zal dan de aansprakelijkheid beoordelen. En uiteindelijk de schadevergoeding betalen.

Er vroeg bij zijn.

Om de aansprakelijkheid rond te krijgen, moet de veroorzaker of de verzekeraar de aansprakelijkheid erkennen (toegeven). Soms willen ze dat niet doen. Dan komt het aan op het bewijs. Het is dus belangrijk om in een vroeg stadium te beginnen met het verzamelen van bewijs. Denk bijvoorbeeld aan het opsporen van getuigen en het veiligstellen van hun verklaringen.

De vaststelling van de schadeomvang bij dit soort zaken kan een ingewikkelde zaak zijn. In het bijzonder omdat medische factoren een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld bij whiplash dient een lastige medisch-juridische discussie te worden gevoerd, voordat verzekeraars een vergoeding willen betalen.

Eigen schuld

Soms wordt door de verzekeraar gesteld dat het slachtoffer eigen schuld heeft aan het ongeval. Bijvoorbeeld wanneer het slachtoffer zijn gordel niet droeg, terwijl dat wel moest. Er kan dan door de verzekeraar een zogenoemde 'gordelkorting' worden toegepast. Een letselschadeadvocaat kan daar dan bezwaar tegen maken en soms met succes. Zie bijvoorbeeld deze uitspraak van rechtbank Rotterdam van 22 maart 2019, waarin mr. Eskes het percentage aan eigen schuld omlaag kreeg. De rechter kwam tot een percentage van 15%.

In een andere zaak, waarin het slachtoffer door rood licht was gereden, kwam de rechtbank Rotterdam op 20 december 2023 tot een percentage van 30% dat de verzekeraar moest vergoeden.

Gespecialiseerde letselschadeadvocaat

Het is van groot belang dat slachtoffers en nabestaanden zich realiseren dat verzekeraars gespecialiseerd zijn in de juridische en medische aspecten van letsel- en overlijdensschadezaken. Slachtoffers en nabestaanden zijn dat niet. Het loont dan voor hen om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat te kiezen die als het nodig is kan procederen. Een goede letselschadeadvocaat ontzorgt daarmee zijn cliënten, zodat zij zich op hun herstel kunnen concentreren, of op hun rouwverwerking. Ook is het van groot belang dat slachtoffers kunnen revalideren op kosten van de verzekeraar. Zie bijvoorbeeld een uitspraak van de rechtbank Rotterdam 6 juni 2016, waarin mr. Eskes de revalidatiekosten toegewezen kreeg.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact